Uppsök Malmö blir Uppsök Sverige

Sedan sommaren 2012 driver stiftelsen Uppstart Malmö verksamheten Uppsök Malmö. Den har med framgång kunnat matcha ut ungdomar mot jobb. Mer än 120 unga personer har fått jobb. Nu ges chansen att utveckla och växa verksamheten än mer i form av en nybildad förening.

– Vi är mycket glada. Tack vare stöd av PostkodLotteriet och Region Skåne får vi nu möjligheten att sprida denna verksamhet till fler kommuner, säger Artan Bitiqi, verksamhetsansvarig för satsningen Uppsök Sverige.

Uppsök Sverige har fått resurser för att under 2 år vidareutveckla verksamheten i fler kommuner. I Helsingborg skapades under våren stiftelsen Uppstart Helsingborg. Redan under sommaren har därför en kille anställts i Helsingborg. Även i Landskrona och knutet till stiftelsen Uppstart Landskrona finns en verksamhet.

– Det här känns mycket fantastiskt och spännande. Jag har redan innan engagerat mig i att hjälpa en del av mina barndomsvänner få jobb. Nu får jag göra det nästan på heltid, säger Josef Kiswani, ansvarig för Helsingborg.

– Det finns goda möjligheter till samarbete. I Landskrona har vi också utvecklat modellen i ett samarbete med kommunen och Arbetsförmedlingen så att vi också kan bidra med kompetenshöjande insatser, säger Cathrine Kiefer, ansvarig för Landskrona.

Idén är engagera än fler kommuner, först i Skåne och sedan i övriga Sverige och fortsätta prioritera ungdomar.

Uppsök Sverige har nu fått 3 miljoner från PostkodkodLotteriet. Stödet administreras av PostkodStiftelsen och deras vice General Manager, Martin Kihlström, säger:
– Att kunna avstyra arbetslöshet, i synnerhet för ungdomar, är en av vår tids viktigaste åtgärder. Betald och meningsfull sysselsättning främjar demokrati och ett fredligt samhälle. Därför var det en självklarhet för oss att stötta projektet.

– Vi ser att det är naturligt att samarbeta med de kommuner som redan har stiftelser igång eller på gång så som Landskrona, Helsingborg, Eslöv och Göteborg. Det är nämligen vår styrka. Att vi är så nära näringslivet och har tillgång till företag som vill växa. Samtidigt finns många kranskommuner till dessa som skulle kunna gynnas av ett samarbete med oss, avslutar Artan Bitiqi.

För ytterligare information
Artan Bitiqi, verksamhetsansvarig i Uppsök Sverige, 072-361 28 44

Publicerad i Nyheter, Pressrelease
Ver peliculas online